• Pedikúra pro lenochy: proč nepoužívat pilníky na paty?

Už je za dveřma článek s postupem domácí pedikúru pro ty, kdo:

  1. mají problémy se suchou kůží na chodidlech
  2. tvarem a kvalitou nehtů
  3. neradi chodí k manikérce
  4. bojí se, že manikérčina nebo vlastní ruka zajede skalpelem či rašplí do masa
  5. mají to rádi na dlouho+ bez údržby

V hlavní roli je chemická pedikúra bez nutnosti použití pilníků, rašplí nebo pemzy. Protože jde o rozsáhlý materiál, rozhodla jsem vám to dávkovat. Tedy díl 1.je výchozí: proč vlastně vůbec používat chemickou pedikúru místo broušení a řezání?

Důvodů je víc, jednak nebezpečí zranění. Mirka s Deradem na každém našem výjezdu vtipkují, jestli jsem si udělala dobře pedikúru? (Je to trapné). Když jsme jeli spolu poprvé do Milána, provedla jsem si tak důkladné pemzové ošetření, že jsem si vybrousila na šlapkách díry a pak jsem nemohla chodit v jiném, než v balerínách s ortopedickou stélkou.

Druhým důvodem je hygiena, která není úplně stoprocentní při opakovaném použití nástroje. Obzvlášť k ošetření u pedikérky jsem nedůvěřivá, ale to může být jen můj osobní pocit. Každopádně moji domácí pemzu pravidelně namáčím do Sava.

Třetí důvod je nerovnoměrnost ošetření: na různých místech jsou různě silné vrstvy kůže, každý to máme jinde – třeba já mám ten „lodičkový polštářek“ pod příčnou klenbou a otlaky na malíčcích, které jsou právě posunutím klenby vystrčené. Tam se mi tvoří abnormální nárůsty, skoro bych to nazvala „mozoly“, které hraničí s normální kůží. A při mechanickém ošetření to prostě nelze srovnat, buď jsou vyšší vrdstvy odstraněné málo, nebo hrozí zranění těch tenkých.

Poslední důvod, asi nejdůležitější, je že broušením „třepím“ povrch kůže, což má vliv jednak na vzhled kůže, ale především na její enormní růst. Roztřepená kůže se víc špiní, ulpívá v ní prach a pot, a její nerovnoměrnost podporuje rychlejší růst.Proto je důležité odstranit šetrně jen to, co je opravdu navíc.

Čili důvody, proč je chemie zárukou delší výdrže pedikúry známe, Přesto, k průběžné údržbě, nějakou brusku potřebujeme. A tam se výběr řídí jediným principem: nepoužívat nic, co má vyčnívající brusná tělesa: krystaly, vrypy, zoubky, zářezy, diamantový prach… Skleněná rašple je stejně blbá, jako kovová nebo papírový pilník. Co tedy používat? Brusný povrch musí být sám o sobě rovný a hrany jeho brusných těles ho nesmějí přečnívat – tedy můžou to být jedině dírky. A takové jsou dva: minerální pilníky (těžko dostupné) a stará, dobrá, obyčejná pemza s hladkým povrchem. PEMZA je dokonalá. Neztupí se, nic to nestojí a dá se koupit všude. Nezraňuje, je šětrná a povrch rovnoměrně vyhladí a vyleští. Pemze je geniální! Chcete vidět jak to funguje?

pemza1

Jakýkoliv brusný nástroj vs. pemza. Po prvním přetažení stejnou silou je na mýdle vidět, jaké stopy zůstanou na vaší kůži.

Detail téhož

Detail téhož

pemza3

Pošmrdlání stejnou silou několika směry

pemza4

Detail – jizvy na povrchu a „orvané“ kousky kůže

pemza5

Pemza – dírky se postupně zacpávají, brusná plocha zjemňuje a kůže se vyhladí a „vyleští“

pemza6

Detail

Zkuste si to s vlastním nástrojem, na mýdle, na bramboře nebo na vlastní patě.

ČIli: vyhoďte vše kromě pemzy a příští neděli si dáme tu chemickou pedikúru pro lenochy. Následovat bude lakování pro lenochy: bez laku a na 6 týdnů, a poslední díl bude o tom, jak si rychle upravit nožky, když se rychle přihodí večírek bez punčoch.

podpis_ROM

Přehled článků seriálu Pedikúra pro lenochy:

 

Napsat komentář